El projecte FUTUREWEAR conclou amb èxit

El projecte FUTUREWEAR conclou amb èxit

El projecte, iniciat el 2022 i finançat pel programa Erasmus+, ha suposat un punt d’inflexió en l’educació en moda sostenible amb un impacte a llarg termini en el sector.
La missió principal de FUTUREWEAR ha estat generar un model de formació innovador, entre la formació professional i l’educació no formal, dedicat a la moda de roba de carrer sostenible. Tenia l’objectiu d’anticipar-se i donar una resposta eficaç a les aspiracions professionals de les noves generacions, especialment dels joves que viuen en contextos socialment i econòmicament vulnerables. A més, ha abordat les necessitats de transformació productiva i transició ecològica de la indústria tèxtil i de la moda.
Un dels principals èxits ha estat la identificació precisa de les tendències clau de la indústria de la moda, incloses les noves professions i les capacitats que requereixen. S’ha desenvolupat un programa de formació integral per oferir noves oportunitats laborals a joves vulnerables i itineraris formatius de caire sostenible, gràcies a la formació transnacional que han rebut els educadors de les organitzacions associades. D’aquesta manera, s’ha desenvolupat un model experimental de certificació de competències d’acord amb la perspectiva europea de les microformacions, tal com indica el Consell de la Unió Europea.
El projecte ha comptat amb la participació d’AECA (Itàlia), Trinijove (Espanya), Dimitra (Grècia), Baumhaus (Itàlia) i Strim (Polònia) amb cinc reunions transnacionals (quatre presencials i una en línia) i una col·laboració exitosa per la consecució dels objectius marcats. S’han dut a terme esdeveniments multiplicadors intermedis i finals a Cracòvia, Atenes, Bolonya i Barcelona, dirigits a agents tècnics i institucionals, operadors de formació no formal, xarxes de formació professional, membres del sector educatiu, empresaris, agents de l’economia social i responsables polítics.
El projecte ha assentat les bases per a un enfocament transformador de l’educació en moda sostenible. Amb il·lusió, esperem que tingui continuïtat en el Futurewear 2.0, que serà presentat a la convocatòria Erasmus+ aquest mes. Tindrà com a objectiu intensificar els esforços per abordar els reptes de la sostenibilitat i l‘economia circular mitjançant la creació de dispositius que guiïn els joves des dels itineraris educatius fins al món laboral.